top of page
  • Writer's pictureasztalbetyar

Indycar 2019

Avagy az új, szélvédős szezon hajnalán vegyük sorra mit történt a tavaly


Hogy lett bajnok a mosolyával év végére elkészülő Newgarden, hogy élte másodvirágzását Pagenaud, hogy maradt ismét keserű szájíze Rossinak, hogy fogadott egy svéd szuperújoncot Amerika, hogy értelmezte újra a kontinens a Herta nevet és hogy került leszállóágba Hinchcliffe.

 

Hírek:

  • a tavaly gerincsérülést szenvedő Wickens elvileg a paddockban lesz már a hétvégén

  • idén ismét lesznek LED-panelek a kocsikon, jelezve kinek mennyi push-to-pass (előzés-gomb-szerűség) lehetősége van egyebek mellett

  • Patricio O’Ward (a 2018-as IndyLights – az Indycar maroknyi mezőnyös nevelőszériája – bajnoka) fog a #23-as Carlin-nal versenyezni a szezon 13 versenyén, de ez elvileg most nem változtat a nevezési listán

  • nem kell aggódni, hogy mi nem látjuk a versenyt, USA-szerte is felháborodás kíséri a TV-társaságok programjainak elérhetőségét, meglátjuk a youtube adja-e majd hétfőtől

Elkezdődött hát az Indy idei idénye, hogy alliteráljak egy nagyot az elején, olyan svéd újoncokkal a fedélzeten, mint Ericcson és Rosenquist. A szabadedzéseken a tavaly bomba-formában záró Ryan-Hunter Ray (RHR) volt utolérhetetlen, a qualifikáción aztán már az akaraterős - nem tudom elcsépelni ezt a poént... - #12 Will Power szerzett pole-t.

A rajtnál Power elhúzott, fékezése azonban torpanásra késztette a csapattárs Newgarden-t, így Rosenquist élete első Indycar futamán a 2. helyen találta magát, aztán felzárkózott amolyan zavaró 0,7 mp-re az elsőhöz képest. Mögötte pedig a Newgarden vezette Dixon-Rossi-RHR vonat robogott. A másik svéd Ericcson azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy először hajtott a PIT-be, majd példáját sorban követte a mezőny. Az első "veszélyes" történés a pályán Bourdais felrobbanó Honda-motorja volt, közben Rosenquist a kiállások okán már az élen száguldhatott, majd a saját szervize után a kicsit megkavarodó élmenők közül, kihasználva melegebb abroncsait, lazán körbeautózta a 2017-es bajnok Newgarden-t. Majd jött a következő egész pályás sárga, a PIT-ből épphogy visszatért RHR felrobbanó Honda-ja miatt. A zöld jelzésnél aztán Rosenquist lecsapott és Powert tálcán kínálta fel a csapattárs Newgarden-nek, de a '14-es első blokkolta a '17-est.

Az újabb cserék aztán csavartak a történeten, Power és Dixon is a svéd elé került, előbbiek aztán gyönyörű, egymást oda-vissza előzgető csatát is vívtak egyik kanyarról a másikra a szűk utcai pályán. Andretti azonban olyannyira feltartotta őket, hogy a szervízelést eltoló Newgarden kényelmes előnnyel az élen hajthatott vissza a pályára. Aztán a következő PIT után sem módosult a helyzet. #2 NEW-től 5 mp-re volt #9 DIX, akit szintén ilyen messziről lesett #12 POW, amikor a lekörözöttek forgalma kezdett beleszólni a küzdelembe, olyannyira, hogy a sorrend a leintésig már nem változott. Rosenquist végül 4.-ként debütált Rossi előtt befutva.

 

Hírek:

  • Alonso Sebring-i WEC-győzelemmel hangol az Indy 500-ra, áprilisban pedig majd Texasban gyűri az ovál aero-kitet

  • az előző futamon a falba rongyoláskor kézcsontot törő Jones-t az orvosok is engedik rajthoz állni

  • a Cosworth tagadja, hogy 3. motorszállítóként beszállna a sorozatba

Újabb név iratkozott fel a győztesek közé, méghozzá a legfiatalabb az Indycar történetében, a texasi derbit, ugyanis a 19.-et 5 nap múlva ünneplő #88 Colton Herta nyerte. #12 Power magabiztosan lőtt ki a rajtnál a pole-ból a csapattárs #28 Hunter-Ray-jel szemben védekezni kényszerülő #27 Rossi előtt, #88 Herta azonban már itt elcsípte a 3. helyet. Az első kieső a 3. kanyarig jutó, Rahal-lal összecsapó Veach lett. A boxkiállásoknál aztán az ifjú Herta megelőzte Rossit, majd felzárkózott Power-re, nyakán az amerikaival. Ezalatt a rajtot elrontó Rosenquist és regnáló bajnok csapattársa, Dixon is pórul járt forgalomba esve a szervizelés után. Herta megingott, amit Rossi a push-to-pass-szal ki is használt és visszaszerezte a 2. helyet. A nagy fordulatot végül a 10. helyért csatázó Hinchcliffe és Rosenquist pályán kívüli csattanása hozta el, mely a falba küldte a svédet. Az egész pályás sárga alatt ugyanis a még utolsó boxkiállásával adós Power, Rossi és Dixon sem tudtak szervízelni, majd mikor #12 POW a pitbe hajtott, vélt hajtáslánc probléma miatt nem tudott visszatérni a pályára. Az új vezető hármas, #88 Herta - #2 Newgarden - #28 RHR az újraindítást követően a leintésig már nem változott, Ericssont Spencer Pigot fosztotta meg egy majdnem Rosenquist-es ötödik helytől.

 

A piros zászlókkal tarkított szabadedzéseken előbb #10 Rosenquist, majd kétszer #5 Hinchcliffe tarolt, a pole-ért már Pigot-Bourdais-Hinchcliffe-Dixon-Rahal-Sato hatosa küzdött meg, végül japán győzelemmel, csapattársával, Rahal-lal kibérelve az első rajtsort. Power, Rossi és Herta ilyen sorrendben következtek csak a 7. helytől lefelé.

A repülőrajt eseménymentesen zajlott, #30 Sato megtartotta a vezetést és a célig nem is talált legyőzőre, kényelmesen verte a 2. helyre felkapaszkodó #9 Dixont, aki egy egész pályás sárga után tudott a 2 kiállásra szavazó, addig második #18 Bourdais elé kerülni. Mögöttük Newgarden, Rossi, Hinchcliffe és Ericsson sorrendben lengett a kockás zászló. Hunter-Reay, Pagenaud és Rosenquist tették ki az első 10-et, révén Power gépéből elfogyott a nafta az utolsó körben, a 10. helyen haladva.

Rövid afterhírek:

  • Mexikó és Argentína után a Japánba való visszatérés is felsejlett az Indycar távcsövének célkeresztjében, de egyelőre olyan gondok vannak, minthogy mikor startol az NFL őszi szezonja… amerikaiak, szóval olyan helyszínek jöhetnek szóba, ahol februárban (!) jó idő van.

  • halasztják a 2021-es motorspecifikáció szabályba iktatását, mert nem nagyon jelentkezett a meglévő gyártókon kívül senki (a Cosworth cáfolta az érdeklődést). Lassan azonban tervezni/tesztelni kéne a 2,2 l-es ikerturbós V6-okat váltó 2,4 l-eseket. Az új Dallara kasztnit (Haas F1-es burkát is ők gyártják) 2022-ben várhatjuk.

 

Hírek:

  • bemutatták Alonso Indy 500-as festését az ovál aero-package autón

  • ha már bemutatták, a spanyol el is ment vele rúgatni a texasi oválra és úgy érzi, a 2 évvel ezelőtti körülményekhez képest (több leszorítóerő volt még anno) trükkösebb lesz a versenyzés

Az edzéseken is villogó #27 Rossi szerezte meg a pole-t a legendás aszfaltcsíkon szombaton. A repülőrajtnál visszaverte Dixon támadását, majd jött egy egész pályás sárga Pigot, Ericsson, Leist és Harvey grupija után, amiért a svéd áthajtásost kapott. Az új rajtnál a regnáló bajnok ismét sikertelenül próbálkozott az előzéssel, mögöttük Newgarden kergette Powert. A kerékcserék után Rossi már 6 mp-cel vezetett, míg Power egy elfékezés következtében kiszállt a dobogós buliból. A 3. Dixonnak aztán borzalmasan hosszúra sikeredett a második kiállás, #2 Newgarden után Rahal és Hunter-Reay is elé került. Utóbbi megelőzése után már csak Rahal volt előtte az utolsó körben, hogy felérjen a dobogóra. Az amerikai elfékezte a 8-as kanyart, mire Dixon vérszemet kapva próbált előzni, de Rahal védekezett, így koccantak. #9 Dixon hiába nyomta a push-to-pass-t, előzni nem tudott, inkább bepanaszolta a vetélytársat feltartásért, amit a versenybírák jogosnak ítéltek,  így megkapta a 3. helyet.

 

Hírek:

  • bár a május 26. még odébb van, az Indy 500-as tesztekkel a festések is napvilágot kezdenek látni az oválpályás AERO-pack-eken;

  • Marco Andretti a papának, ’78 F1-es bajnokának, Mario 1969-es Indy 500 győzelmének állít emléket (…mint két tojás…);

  • Conor Daly US. Air Force fighter festést választott, ez legalább harap

  • az újoncok Indy 500 tesztjét Herta, a veteránokét Sato „nyerte” meg, Alonso egyelőre nem olyan bizakodó a McLaren-CHEVROLET-vel, mint két éve

  • debütál az Indycar fejvédője

  • 2020-ban elvileg jön a támogató fogadtatást kapott szélvédő:

  • #32 Kyle Kaiser, az Indy Lights, azaz az Indycar nevelőszériájának 2017-es bajnoka indul az Indy 500-on a Juncos-CHEVROLET-vel

  • Herta volt a leggyorsabb a hétvégén is használt aszfaltcsíkon tartott HONDA teszten

  • O’Ward felkeltette a Red Bull junior team érdeklődését, leigazolták

#10 Rosenquist berobbant, ha eddig nem lett volna elég a mutatványa, és megszerezte első indy-s pole-ját a csapattárs címvédő Dixon előtt. Az edzéseken brillírozó Herta csak 4., Power 6., Newgarden a 13., míg az Andrettikkel Hunter-Reay és Rossi csak a 16.-17. rajtkockát szerezte meg.

Utóbbinak a rajt sem ment zökkenőmentesen, a tumultusban olyan pofont kapott a felfüggesztés, hogy 4 körig simogatták a pitben. Előbbre Power kezdett visszaesni, már Ericsson is üldözte, mikor is a svéd a falba csúszott, így ő lett az első kieső. Az egész pályás sárga zászlóval aztán a szemerkélő eső is megérkezett. Az újraindításnál Dixon előbb visszamászott a rajtnál elvesztett első helyre, amikor pedig Rosenquist hibázott, ölébe pottyant a vezetés. Hinchchliffe azonban egy kifékezős manővert elrontva Hunter-Reay-t pörgette meg, Herta búcsúzott így jöhetett egy második újraindítás, ahol Dixon, Rosenqvist, Harvey, Jones, Rahal és Pagenaud alkotta az első hatot. A 24-28. körök alatt lezajlott kerékcseréknél még mindenki maradt a száraz gumikon, lévén az eső nem erősödött. Az újabb kiállások után már Dixon – Harvey – Pagenaud volt az első három sorrendje amikor a nagy visszatérő veterán, Castroneves úgy járt, mint Berger 1993-ban az F1-ben Estorilban a Portugál Nagydíjon: megpördült a boxból kijövet a pályára hajtva (esőgumikat rakatott fel egyébként), előcsalogatva az egész pályás sárgát (a versenyigazgató viszont engedte, hogy mindenki szervízeljen, mielőtt lezárt a pit).

Na itt következett a káosz: páran kint maradtak száraz gumin vagy arra cseréltek, erre az eső rákezdett, hanyatt-homlok rohantak újra be esőgumiért, Newgarden egyik kerekét meg úgy elgurította a csapat, hogy majdnem lecsapta a gárda másik kocsijának, Pagenaud-nak az első szárnyát.

Az új rajtnál 18 körrel a vége előtt Dixon vezetett, a tömegben azonban Pagenaud egyre előrébb verekedte magát, olyannyira, hogy amikor 2 körrel a vége előtta regnáló bajnok #9 Dixon hibázott, a 2016-os bajnok #22 Pagenaud az új-zélandi mellé ért, és az első helyre keménykedte magát a kerék-a-kerék-elleni csatában. A harmadik hely #60 Harvey-é lett.

 

Qualifikáció

Túl vagyunk az Indy-500 qualifikációján, amely amilyen hirtelen jött, olyan drámai helyzetet produkált, ráadásul a lábát lógató eső is bizonytalanságban tartotta a pilótákat. A lebonyolítás is igen egyedi módon történt, ha nem lenne elég, hogy a futam előtt egy héttel már időmérés van, illetve rögtön javítom is magam, hiszen a másik furcsaság, hogy nem (csak) időt, hanem sebességet mérnek. Szombaton már megtörtént a QUA első felvonása, ahol az Ed Carpenter Racing Dallara-Chevrolet-jét hajtó Spencer Pigot diadalmaskodott és a 10-30. helyig el is dőlt a sorrend.

A vasárnapi második felvonáson az első 9 csapott össze a pole-ért, az utolsó 6 pedig a maradék 3 helyért a 33 helyes rajtrácson. Utóbbiakkal kezdve jött egyesek számára a dráma, másoknak a megváltás. A legnagyobb hype kétség kívül a McLaren-t övezte, de már a nyilatkozatokból is kitűnt, hogy elég hánya-veti módon készültek a hétvégére, még vasárnap délelőtt is változtattak a beállításokon (volt, hogy leért és szikrát vetett a papaja-taliga alja (!!!)), de ez sem volt elég. Kaiser ugyanis, aki a szponzor nélkül maradt Juncos-t korábban ripityára törte, mindent beleadva kipöccintette Alonso-t. A McLaren közölte, hogy nem vásárolnak indulási jogot (igen, ilyet is lehet), így idén ennyi volt az indy kirándulás. Hasonlóan járt a szintén F1-ben is megfordult Max Chilton és Carlin-os csapattársa, az eddig brillírozó Patricio O’Ward is. A 9-ek csatáját pedig a múlt héten megtáltosodott 2016-os bajnok #22 Pagenaud nyerte a két Ed Carpenter előtt.

Hírek:

  • a Penske-k végeztek az élen az utolsó előtti szabadedzésen (csatolva)

  • a McLaren a bizonyítványát magyarázza, míg más pilóták a győzelmi esélyeiket latolgatva szabadkoznak vagy időjárásra vonatkozó kívánságokat fogalmaznak meg

  • szponzort szerzett a Kaiser révén Alonso-t  ringből kipöccintő Juncos csapata, nem lesz tehát hófehér autó a rajtrácson, ahol 3-as sorokban vágnak majd neki az 500 mérföldnek a versenyzők

  • Zack Brown kb magára vállalta a McLaren kudarcát

Verseny

#22 Pagenaud valószínűleg vért ivott az elmúlt hetekben mielőtt az Indy 500 győztesének járó üveg tejet magára borította, mert a belső-pályás győzelem után a pole és ez az elsőség is a semmiből előhúzva érkezett, ha az eddigi versenyeket nézzük. 2016 bajnoka 116 körön át vezetett az 500 mérföldes versenyen, és sikeresen verte vissza az egyik kiállásánál a tankolócső hibája miatt rengeteg időt veszítő (de Ericsson falban végződő boxbemenetele miatti egész pályás sárga okán a hibát megúszó) #27 Rossi támadását, majd előzte meg az F1-et is megjárt amerikait, mikor a verseny vége felé egy 5-autós karambol újraindítást eredményezett (Bourdais és Rahal koccantak, amit Veach, Kimball és Rosenquist sem úszott meg, de a csapattárs regnáló bajnok Dixon is szervízelésre kényszerült, miután a füstfelhőben átgázolt egy leszakadt vezetőszárnyon). Harmadiknak #30 Sato jött be, aki a verseny vége felé Carpentert és Newgardent is maga mögé utasította előzéseivel.

 

RD07 – 08 – Detroit 1-2

Hírek:

  • Alonso a lábával törte el a kormányrudat az oválos edzésen elszenvedett bukásban – derült ki a spanyol által megosztott képekből

  • Rahal Bourdais-t okolja a kettejük csatájából kialakult ötös karambolért

  • az Indycar vette meg végül a Red Bull Aero-screen-jének továbbfejlesztett változatát, és 2020-tól bizony így fognak festeni az Dallara-autók, az még nem tisztázott esőben/szennyeződések esetén mi lesz (vmi fólia…)

A furcsán két csoportra osztott időmérőn (amelyik csoport első helyezettje gyorsabb, azok indulnak a páratlan helyekről, amelyiké lassabb, azok a párosról…logisch) #27 Rossi kaparintotta meg az elsőséget 0,2-del Dixon elől, aki így csak a 3. helyről startolhatott. A rajtot viharjelzés miatt tolták, majd a felvezető autó mögül rúgattak neki a még nedves pályán. Hamar előjött az egész pályás sárga, mikor Power mögött a 10. helyért Sato-ék négyen próbáltak egyszerre elfordulni a hosszú egyenenes végén, érdekes, hogy a japán már nem olyan kamikaze módjára vagdalkozik, mint az F1-ben (Spa, 2005... ejnye). Közben Dixon azért maga mögé utasította a 2. helyen Newgardent. A pálya aztán nehezen száradt, kb egy ív volt, amin haladni lehetett, már ahogy. Ed Jones például inkább a falra mászott, ami el is indította a PIT-lavinát, ami abban csúcsosodott ki, hogy Power, Dixon és Rossi hárman egymás mellett akartak visszajönni a pályára, Power ráadásul úgy, hogy a jobb első nem is volt rögzítve, az összeérésnél szépen legurult a kocsiról. De hogy ez ne legyen elég Dixon előbb túl szűkre, majd ebből kifolyólag túl szélesre vett 1-1 kanyart és falban végezte. Mindebből Newgarden profitált, aki már Jones balesete előtt letudta a kerékcserét, így az újraindításnál az élen találta magát, a baleset miatt szerencsésen átvészelte a száradó pálya slickeknek tartogatott megpróbáltatásait, míg Rosenquist mögött a bealvó Hunter-Reay-t Sato, O'Ward-ot meg Bourdais utasította maga mögé, a japán aztán a svéddel is izmozott, a visszatámadásnál meg majdnem lepofozta. A sorrend tehát #2 Newgarden-#27 Rossi-#30 Sato lett.

#2 Newgarden, a 2017-es bajnok annyira megtáltosodott a 2016-os bajnok csapattárs, #22 Pagenaud két utolsó győzelmén, hogy maga is elhitte, nyerőképes a kocsija, főleg az első futam után, így aztán a másodikra megszerezte a pole-t. De ez nem a pole-ból indulók hétvégéje volt. #9 Scott Dixon átmeneti gumikon startolt és az első körös egész pályás sárga jelére a többiekkel ellentétben nem is cserélte le őket a piros, lágyabb Firestone-okra, megspórolva ezzel egy nem is tervezett kiállást, ami gyakorlatilag a győzelmet jelentette, mert mire a hasonló taktikán lévő Pigot-t megrohamozta Bourdais, már túl volt a szervízen, így nehezen lehetett utolérni. Newgardennek ezúttal nem kedvezett  szerencse, Hinchcliffe ellen csak a falban talált rövidebb utat, a balesetet Rossi épphogy ki tudta kerülni. Zseniális volt viszont az Arrow Schmidt Peterson Motorsport taktikája, ami az újonc, ex-F1-es #7 Ericsson-t a második helyre repítette. #12 Power, aki a verseny elején még a mezőny végére esett a dadogó motor miatt, akaraterejét latba vetve gázolt át a mezőnyön meg sem állva a 3. helyig, mint a legjobb Chevi-s.

 

Hírek:

  • Alonso nem fut teljes Indy-szezont 2020-ban és a McLaren-nel is hajlandó szakítani az Indy 500 győzelem érdekében

  • Chilton idén szkippeli az oválokat, itt Conor Daly terelgeti majd az #59-es autót

  • Hiába húztak le délre, az eső itt sem hagyja nyugodni a mezőnyt, nyúlfarknyi első szabadedzést lehetett futni

Úgy tűnt  a hétvégén #30 Sato-nak áll majd a zászló, a pole-t megszerző japán ugyanis a rajt után magabiztosan tartotta a vezetést, aztán jöttek a kiállások, és előbb elütötte az egyik szerelőjét, majd ezért egy stop-and-go büntetést is kénytelen volt letölteni, ami felért egy harakirivel a rövid oválon. Az első egész pályás sárgára a 136. körig kellett várni, Veach igazított a felfüggesztés szögén a fal segítségével. Newgarden, Marcus Ericsson, Bourdais, Marco Andretti és Will Power ki is jöttek az ingyen szervízre, ami a végére nagy fegyvertény lett, ugyanis hiába előzgette egymást az élen Hunter-Reay és Dixon, a 202. körre megejtett újabb boxkiállások után Newgarden az élre tudott visszajönni. A 219. körben Hinchliffe csúszkálása is borzolta a kedélyeket a döntött oválon, az újraindításnál aztán Dixon és Herta elhullottak, #27 Rossi épphogy ki tudta kerülni a kalamajkát, majd a vezető #2 Newgarden után eredt, de előzni már nem tudott, így második lett, míg harmadiknak #15 Rahal robogott be.

 

Újabbat villant #88 Herta és ha nincs a kicsit körülményes rajt, meg a tankolócső problémája… talán nem csak a pole miatt marad emlékezetes számára a hétvége.

#27 Rossi már a rajtnál az élre tört. Hátrébb a csak a 12. helyről induló Dixon forgott, míg a második körben a Newgarden által visszatámadott Sato-t terelték le a pályáról. A 13. körben #12 Power is megelőzte Herta-t egy kifékezéssel. Jött aztán az ominózus kiállás és a sorrend #27 Rossi - #12 Power - #2 Newgardenre módosult, az időmérő-menő újoncnak maradtak a látványos adok-kapok előzések a sűrűjében hol a pályán, hol azon kívül, az első három sorrendje azonban már nem változott.

 

Hírek:

  • O’Ward (Super Formula elfgolaltsága miatt Japánban versenyez) helyén Sage Karam hajtja majd a #31-es Carlin Racing-Chevrolet-t Max Chilton csapattársaként

  • Dixon tesztelte az aeroscreent szimulátorra szerelt állapotban   és nem zavarta a tájékozódásban

  • A tavaly gerincsérülést szenvedett ígéretes Wickens a tolószékből autóba csüccsent, kérdés felépül-e lassan, hogy együlésest is tudjon hajtani vagy egyáltalán versenyezni.

Pagenaud újfent megtáltosodott és a háromból két szabadedzés megnyerése után a pole-t is elhappolta, igaz kicsit rezgett a léc, hogy bejusson a leggyorsabb hat csatájába. A rajtnál aztán remekül védekezett Dixon ellen, akinek közben már Rossira kellett figyelni, hátrébb pedig Power okozott Ericcsonnak a futam végét jelentő galibát. A vezető francia a boxkiállások után megelőzte a tovább kint maradó Veach-et, míg a közvetlen üldözők beragadtak mögé, így #22 Pagenaud elhúzott és #9 Dixon közeledésére is tudott reagálni, végig 7 mp körül tartva előnyét. A lekörözések okozta vonatozásban aztán visszajött a címvédő, de Power a falban próbált utat találni sikertelenül, így sárga zászló, azaz előzési lehetőség nélkül ért véget a futam. #27 Rossi befutott 3.-nak.

 

Hírek:

  • míg Dixon Pagenaud hirtelen feltámadásán értetlenkedik, addig a francia egyenesen a bajnoki címet célozta meg

  • Sage Karam #31 marad a Carlinban, Chilton viszont idén nem vesz részt ovál versenyeken, így #59 Conor Daly is visszacsüccsen

A 3 Penske autó már a szabadedzésen megmutatta, hogy a hétvégére olyan sebességet lőttek be az amúgy épített pályákra használatos Aero-kittel felszerelt kocsikon, mint múltkor Pagenaudnak, így nem csoda, hogy az időmérőn is verhetetlenek voltak, az Indy-győztes #22 Pagenaud pedig a legendás aszfaltcsíki győzelme után valószínűleg nem tejet, hanem vért ivott, idén harmadszorra pole-ba állította a Dallaráját. A rajt aztán Powernek jött ki jobban és hátsójában Sato-val elhúzott a francia mellett. A 13. körben jött az első sárga zászló, Rosenquist előzésétől úgy megijedt Karam, hogy inkább a svédbe csavarodott. Az új rajtnál aztán már a 3 Penske volt az élen Power vezetésével, a lekörözések kezdetekor azonban Newgarden csapott le az első helyre. Jött aztán az eső, és leállították a futamot. Az újraindítás után nem sokat változott a sorrend, a boxkiállását elévágásra váltó Sato kavarta meg kicsit a sorrendet a 2. helytől, míg az élen Newgarden már a 8. helyen álló Rossit körözte le (hát igen, a rövid oválok hátulütője...) A második sárgát is Karam csalogatta elő, ezúttal Sato-t hívva partnerül a galibába. Power dobogós reményeit ezúttal egy szabálytalan boxbahajtásért kiosztott stop-and-hold büntetés oszlatta szét. #9 Dixon viszont kihúzta a szervízt, a sárga alatt hajtott a pitbe és hirtelen a 3. helyen találta magát, majd megelőzte #22 Pagenaud-t és bejött másodiknak #2 Newgarden mögött.

 

Hírek:

  • a #31-es Carlin-t ezúttal RC Enerson (igen, ez a neve) vezeti majd (Sage Karam helyén, aki meg a Red Bull által felkarolt és F2 illetve japán Super Formula felé kacsintgató O’Ward-ot váltotta, szóval követhető, ugye? zárójel bezár), aki 2016-ban három ízben már versenyzett a csapattal

  • St. Petersburg 2024-ig marad az Indy naptárában

  • az inkább WEC-ből ismerős Dragonspeed csapat és pilótájuk #81 (#85?) Ben Hanley  - idén 3 versenyen vettek volna részt [Indy 500, Mid Ohio, Laguna Seca] – vízumproblémák miatt az USA-n kívül rekedt, így a hétvégi rajtrácson ne keressétek őket

Érett a meglepetés az edzéseken Herta révén, végül aztán a fast-six-be („Q3”) csak az 5. helyen továbbcsorgó #12 Power csípte el a pole-t.

A rajtnál Power szépen eljött, hátrébb Sato okozott galibát Hinchcliffe-nek és Ericsson-nak. A boxkiállásokig jelentősen nem változott a sorrend, utána azonban Herta volt túlzottan magabiztos és keringőre hívta Bourdais-t. Az élen még Power vezetett Rossi előtt, de Rosenquist és Dixon gumistratégiája jobbnak bizonyult és elkezdtek felzárkózni, sőt le is vadászták a párost. A boxkiállások után Newgarden került az élre eltérő stratégiája okán, de a második helyre visszatérő svéd újoncnak állt a zászló, aki gyönyörű manőverrel került Power elé. 23 körrel a vége előtt mindenki letudta az utolsó cserét és kialakult a #9 Dixon - #10 Rosenquist - #28 Hunter-Reay sorrend. A svéd keményebb abroncsain vészesen zárkózott fel a címvédőre, de rengeteg lekörözött pilóta állt köztük. Rosenquist bár rajtuk átverekedte magát, Dixon zárt minden szöget a támadások közben és végül 0.0934 másodperccel nyert. A harmadik helyért RHR-nek meg kellett izzadni, a tavaly zseniális szezonhajrát bemutató, idén önmaga árnyékába sem érő amerikait Newgarden ugyanis megpróbálta megelőzni, de összeértek, így a tabella éllovasa megpördült és csak a 14. helyen ért célba. Ennek legjobban Rossi örülhetett, aki 5. helyével 16 pontra csökkentette hátrányát összetettben.

 

Hírek:

  • Pagenaud elindult az Indy 500 trófeával a szokásos trófea-turnéra és az Eiffel torony mellett való pózolás után a Magyar Nagydíj leintése is belefért

  • Conor Daly az utolsó futamon is a mezőnyben lesz a #25-ös Andrettivelaz Arrow Schmidt Peterson Motorsports csapat technológiai partnereként a McLaren csapat 2 CHEVROLET-hajtotta Dallarát indít a következő teljes Indycar szezonban Gil de Ferran vezényletével

  • Hinchcliffe közel a szerződéshosszabbításhoz az Arrow SPM-mel

  • Fittipaldi nem tervezi a visszatérést a sorozatba, Berger biztos meggyőzte, hogy a nevével a DTM mezőnyét fémjelezze

  • 2022 az új dátum az új AERO (Dallara) kit mellett az új, 900 lóerős hibrid motorok bevezetéséhez! A sorozat amiatt tolta el egy évvel az új aggregátok debütálását, hogy ezzel időt adjon a jelenlegi 2 beszállító mellett más gyártók csatlakozásához. A kocsikban a fékezési energia kerül majd eltárolásra, melyet pl. lefulladásgátlásra, önerőből való újraindításra lehet használni, ezzel csökkentve az „újraindító-brigád” (tényleg van ilyen) szükséges beavatkozásainak számát és a ’caution’ (egész pályás sárga) periódusok, így a futamok idejét.

Pocono idén sem hazudtolta meg magát. A tavaly Wickens járóképességét követelő oválon már a szombat fuccsba ment az esőnek köszönhetően, így a versenyzők a qualifikáción kialakítandó sorrend helyett a vb-tabellán elfoglalt pozíciók alapján sorakoztak fel a repülőrajtra, azaz #2 Newgarden rugaszkodott neki elsőként. Pagenaud gyorsan az élre tört, Power hajtott mögötte, hátrébb azonban elszabadult a pokol: Sato kissé korán kezdett kanyarodni, így rázárt a közé és a tavalyi horrorbalesetben résztvevő Hunter-Reay közé szoruló, Dixon elleni csatavesztésében kicsit korábban lassuló Rossi-ra, akinek rögtön kitörtek az elsői a két kocsi közé szorulva, a kavarodásban még Rosenquist repült bele a falba, majdnem úgy, mint a tavalyi újonc... valamint Hinchliffe sem úszta meg ép autóval. A verseny a 41. körig zavartalanul folyt, amikor pedig Pigot állt a falba. Az újbóli újraindításnál Power és Pagenaud oda-vissza előzgették egymást kerék a kerék elleni csatájukban, melyet végül az akaraterős nyert. Az ovál következő áldozata a szuperújonc Herta lett, aki egy lekörözés közben, a szélárnyék okán a kanyarban hirtelen megszűnő leszorítóerő miatt a falban tudta csak folytatni a tovahaladási kísérletet. #12 Power még megelőzte #9 Dixon-t, nem is sejtve, hogy ez a győzelemért történt, ugyanis a 128. körben leintették a futamot, mert az esőfelhők olyan sötétségbe vonták a pályát, hogy világítás hiányában lehetetlen volt tovább körözni. Az ausztrálnak ez volt karrierje 36. győzelme, míg sorozatban 13. szezonját futja, amikor győzni tudott. #22 Pagenaud bejött harmadiknak, Ferucci pedig lesipuskás, ám remek versenyzés után lett meglepetés negyedik.

 

Hírek:

  • Rossi Sato-t okolja a pocono-i káoszért (és DNF-ért)

  • Rosenquist elhagyta a kórházat és az orvosi vélemény alapján rajthoz állhat a hétvégén

  • a versenyzőknek kellett nyilatkozataikban védeni Pocono-t

A Penske-k oválos teljesítménye idén szembetűnően jó, ezt kihasználva az éllovas #2 Newgarden meg is szerezte a pole-pozíciót, míg a közvetlen üldöző Rossi például csak a 11. helyről lódulhatott neki. A rajtnál a 2017-es első kivédekezte a Bourdais alakjában megtestesülő fenyegetést, míg hátrébb a 250 startját ünneplő Ryan-Hunter Ray, valamint a kamikaze Sato már megint majdnem karamboloztak, végül is egy kerékpuszival megúszták, de Ericsson például piruettezett, amiatt jött is az egész pályás sárga.  Az újraindítás után Newgarden-Power és az újabban villogó Ferrucci alkotta az első hármat. Sato hátrébb ismét borzolta a kedélyeket, majd inkább bemenekült a boxba. Az élmenők közül Power tett így elsőként, de mikor visszatért a pályára, a hideg gumikon való falmászásnak kiesés lett az eredménye. Dixon sem járt jobban, akinek a pitbe térve a kocsiból folyó trutyi akadályozta a tovahaladását. Az újraindítást megelőző kavarodásban az idén alulteljesítő Hinchliffe került az élre a hátsó fertályában Ferrucci-val, mögöttük Bourdais és Newgarden járt hasonló táncot. A következő boxkiállások idején Ericsson volt, aki ismét előcsalogatta a sárga zászlót, az újraindításnál pedig a Dale Coyne Racing két autója, Ferrucci és Bourdais találták magukat az élen, hátrébb Rossi előzte Newgardent, de a következő kiállásoknál a bajnoki éllovas ismét előbbre volt. Nem lehetett ilyen boldog Bourdais, aki veterán társához, Power-höz hasonló hibát vétve a falban végezte a hideg gumikon. Közben az az érdekes helyzet állt elő, hogy az éllovas Sato, Kanaan és Carpenter hármasa úgy haladt a sárga alatt Newgarden-ék előtt, hogy még tartozott egy kiállással, viszont mivel a többiek már szervízeltek, emiatt egy kör hátrányban voltak, így a kiállással mit sem veszített a vezető trió, nem úgy, mint Rossi, aki a zöld jelzésig nem ment ki és kétségbeesetten próbált üzemanyagot spórolni, de 20 körrel a vége előtt mégis kiállásra kényszerült. Ezalatt #20 Carpenter elzúgott #14 Kanaan mellett a második helyért eggyel lejjebb taszítva a brazilt a pódiumon, de #30 Sato és a győzelem 0.0399 másodperc híján már elérhetetlennek bizonyult számára. A végére is maradt egy meleg pillanat, Ferucci előbb majdnem megpördült, mikor Kanaan-t próbálta előzni a villanyfényes ovál már-már pislákoló fényeinél, majd hogy visszanyerje lendületét, Newgarden-t letessékelte a fűre, aki így csak 7.-ként csorgott be.

 

Hírek:

  • Ericsson-t behívta az Alfa Romeo, ugyanis a sportot az ivásnál veszélyesebbnek tartó Räikkönen egy izomhúzódás miatt elképzelhető, hogy kihagyni kényszerül az F1-es Belga Nagydíjat, így az idén máshol már többször beugró #7 Conor Daly veszi át a svéd helyét

#88 Colton Herta nem hiába hajt a legjobb újonc címre, folyton bizonyítja, hogy a gyorsasága már a legjobbak közé emeli, Fort Worth után ismét pole-t szerzett átmentve az edzéstempót az időmérőre. A rajtnál jól hozzta lendületbe magát, de Power hajthatatlan volt, ráadásul még Dixon és Harvey is elhúzott a Hardingos ifjonc mellett. Hátrébb aztán volt egy kis kalamajka, Sato ezúttal nem úszta meg a rajt utáni csetepatét, igaz most szenvedő alanyként botorkált szárnyaszegetten a pit-be Rahal, Veach, Hinchliffe és Daly karambolját követően, míg a torlódást elkerülendő Newgarden és Pagenaud rövidíteni próbált, de gyorsan a mezőny végén találták magukat. Rossi bajnoki reményei így gyorsan visszatértek. Az újraindítást követően nem sokáig pihentek a sárgák, Ryan-Hunter Reay előbb Rossi támadását verte vissza, majd egy kétségbeesett bevetődést kísérelt meg Harvey ellen, ami mindkettejük autóját ronccsá amortizálta. Ismét újraindult a mezőny Herta-Dixon-Power-Rossi-Rosenquist élmenő kvartettjével, a 35. körben pedig Dixon megelőzte Herta-t, aki olyannyira kiesett a ritmusból, hogy rögtön 5 helyet bukott és hamarosan ki is állt új (primary) abroncsokért. Rosenquist remekül kezelve a gumikat egy körrel tovább bírta, mint Rossiék, így az amerikai vb-harcos elé tért vissza a boxból, míg az élen Dixon 3 mp-cel vezetett Power előtt, akinek az ez évi balszerencse-sorozatát mintha megörökölte volna a regnáló bajnok, egymást követő második futamon hajtott a boxba egy hosszabb szervízre, ezúttal a motor hibája okán és az élről kiállva csak 3 kör hátrányban térhetett vissza a pályára. Az utolsó kiállásokat követően #12 Power megtartotta a vezetést, #10 Rosenquist ismét egy körrel később szervízelve leszakította #27 Rossi-t, aki mögött újra ott loholt az austini győzelme óta többet remélő Herta. Hét körrel a vége előtt Ferrucci még előcsalogatta az egész pályás sárgát a célegyenesbe parkolt erőtlen Dallarájával, de a sorrend már nem változott a leintésig. Mivel az Indycarban 50 pont egy győzelem jutalma és a pole-ért és vezető helyen való haladásért is jár pont a Newgarden: 593 vs Rossi: 552 vs Pagenaud: 551 csata még nem dőlt el a vb-címért, ahogy a Honda – Chevi is 1351:1317-re áll jelenleg.

 

Esélylatolgatás:

  • Newgarden bajnok, ha leglább 4.

  • Rossi bajnok, ha nyer és két bónuszpontot (vezet egy körön=1pt, legtöbb körben ő az élen: 2 pt) szerez, valamint Newgarden csak 5.

  • Pagenaud bajnok, ha nyer és három bónuszpontot szerez, valamint Newgarden csak 5.

  • Dixon bajnok, ha Rossi és Pagenaud nincs az első 5-ben, Newgarden pedig csak 23.

Parádés futammal ért véget az idei Indycar szezon és bár Newgardennek nagyon el kellett volna rontani valamit, hogy ne szerezze meg 2. bajnoki címét, a riválisok késhegyre menő csatát vívtak. Herta jövő évi Andretti-s szerződéssel a zsebében ismét utolérhetetlen volt a qualin, igaz a szintén erősen kezdő Rosenquist-et kizárták, mert „megpördülés közben blokkolta egy másik versenyző tovahaladását”… Igaz Hinchiffe mért körön sem volt, de ezzel a svéd csak az utolsó pozícióból rugaszkodhatott neki a futamnak, ahol is még versenyben volt a pole-os [amerikai] Herta-val az év újonca címért… ha ezek ketten egyszer a bajnoki címért mennek… Izgalmas (>>drámai?<< >>botrányos?<<) évek jöhetnek az indy-be…

Az eltérő gumitaktika Herta és Dixon számára bejött, bár Rossi a rajtnál még próbálkozott, hamar 2 mp-re nőtt a lemaradása az élmenőktől, hátrébb a vérszemet kapó Rosenquist már a 10. volt, nyomában a szintén az év újonca címre hajtó Ferruccival. Pagenaud kezdte a kiállásokat az élmenők közül, ami ki is fizetődött, ugyanis a később érkező Rossi és Newgarden szervíze közül előbbié lassabbra sikerült, így a ponttáblázat éllovasa megelőzte a boxban, majd a pályára visszatérve Pagenaud is minden mindegy alapon levadászta a hideg gumikon még az autó homokszóró funkcióit is kamatoztatni próbáló Rossi-t. A francia aztán tovább keménykedve a csapattársat is maga mögé utasította, igaz Newgarden inkább elvette a gázt, minthogy mindketten búcsúzzanak. Nem sokkal ezután még Rossi ellen sem tanúsított ellenállást, elvégre az Andrettis rivális a vörös, azaz gyorsabb gumikeveréken hajtott. Sokáig azonban az Andretti-s sem örülhetett, rövid életű abroncsai folytán őt meg a megtáltosodó Power vadászta le, miután a hátsó fékek túlmelegedésével küzdő Newgardent maga mögé utasította. Közben már Rosenquist is megérkezett és megelőzte Newgarden-t majd Rossit autózta körbe. Erre már ugrott a két szervízcsapat, ezúttal egy nüansznyival Rossiék voltak a gyorsabbak, így visszaelőzték Newgarden-t a pitben. Ezalatt az élen Dixon és Pagenaud egyszerre jöttek ki, Herta azonban jobban óvta az abroncsokat, két körrel tovább bírta, majd épphogy, de az élre tudott visszatérni és a hideg gumikon zseniálisan védekezve tartotta meg a vezetést. Powernek ugyanez nem jött be. Az első sárgákat az idei ügyeletes beugró, Daly csalogatta elő egy megpördüléssel végződő előzési kísérlet után. Az összerázott mezőny aztán az újraindításnál még egy csetepatét kellett átéljen: az eddig remekül futó Ferrucci alakította át Sato hátsó fertályát. Az utolsó kiállásoknál Pagenaud még Dixon elé került, de a regnáló bajnok hamar visszaelőzte az Indy 500 nyertesét. #12 Power azonban sokkal többet nyert, a második helyre jött vissza szervízelés után, jócskán Dixon elé, de Herta-t hiába üldözte, neki 4, az újoncnak 40mp-re való többlet energiája volt a push-to-pass segítségével. A hátralévő 10 körben Pagenaud élt meg néhány izgibb jelenetet, előbb Rosenquist előzte őt a dugóhúzóban, majd visszaszerezte a pozícióját, pár körrel később pedig már #9 Dixon-t szorongatta, de a regnáló bajnok megtartotta a 3. helyet.

#88 Herta ott, ahol Alex Zanardi az édesapja, Bryan Herta ellen végrehajtotta a mára csak „az előzés”-ként ('the pass') emlegetett (ma talán már szabálytalannak minősíthető) manővert a győzelemért, most helyreállította a családnév becsületét, az év újonca cím azonban Rosenquist-é lett. Newgarden az egész évet tekintve azért nem kis szerencsével, de végül kényelmesen zsebelte be a második címet, a végére még Bourdais is megelőzte a 7. helyért a befutóig.


A szezon rövid összefoglalója:



24 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page