top of page
  • Writer's pictureasztalbetyar

Man v Robot

avagy akkor most ki játszik?


Rövid lesz ez a mai, csupán arról van szó, hogy brit tudósok... na jó, hollandok és játéktörténészek (is) immár mesterséges intelligenciával kutatják ősi társasok lehetséges szabályait, tesztjátékok ezreit lefuttatva percek alatt, azaz pár óra, és amin a játékfejlesztők évekig dolgoznak készen van.


Szóval:

Nincs többé szükség játéktesztelőkre?

Dehogyisnem.

Robotok fognak játszani egymással?

Kizárt.

Ilyen kérdések merültek fel egy hazai szerveződésű társasjáték-teszt csoportban, amire a válaszom lustaság fél egészség felfogással kissé módosítva idemásolva így hangzik:

"Nyilván itt nem arról van szó, hogy 100 év múlva olyan viccek lesznek, hogy két gép beül társasjátékozni egy kocsmába, mire megszólal a csapos... A cikk is csak leírja, hogy a LUDII csupán lefuttat temérdek szimulációt, ami lerövidíti az elemzést, tehát ha fejlesztő szemmel nézzük, akkor a fejlesztési időt. Nem több, mint egy nagyon hatékony bot, de attól még a majom fogja, hogy a hangyákat piszkálja ki vele, értsd: eszköz. Méghozzá egy olyan, aminek a "kistestvérei" akár a társasjáték fejlesztők munkáját is megkönnyíthetik. Kíváncsi lennék hányan vannak, akik egy társas tervezése során egy ötletet/elemet csak azért vetettek el, mert túl hosszú idő lett volna megvizsgálni az összes kimenetelt, nehogy felborítsa a játék balanszát, vagy talán megannyi játék csak emiatt maradt meg az ötlet szintjén. És ha hozzávesszük mennyire nehéz tesztelőket találni... Másrészt valóban, az emberi viselkedés, döntések sorozata, érzelmi befolyásoltság nem kompatibilisek egy ilyen vizsgálathoz. Pont egy ilyen tesztsorozat zajlik éppen egyik versenyszimuláció prototípusommal, ahol a szabályok szerinti mesterséges teszt-szimulációhoz képest a hús-vér teszt sokkal izgalmasabb eredményt hoz. https://www.instagram.com/p/B3pAGseBei9/ Lévén versenytársas, a körönkénti pozíciók ábrázolásával lehetővé válik a helycserék, interakciók ábrázolása a fentieket alátámasztandó. Az ember tehát nélkülözhetetlen, elvégre a célközönséget képezi, de őszintén szólva most jól jönne egy ilyen eszköz, ami gyorsabban véleményezhetővé tenné az ötleteket, mint a jelenlegi kezdetleges teszt-szimulációm."




7 views0 comments
bottom of page