top of page
  • Writer's pictureasztalbetyar

Társasjátékok Ünnepe 2019 - avagy ismét a kormány mögül


Idén ismét felbőgtek a mini-V8-asok a fejlesztők asztalainál a Társasjátékok Ünnepe 2019 rendezvény alkalmával a Lurdy-házban a Fejlesztők asztalainál. Szerencsére idén is rengetegen voltak kíváncsiak a játékokra és akadtak visszatérő vendégek, érdeklődve az elmúlt év fejlesztéseiről (, amikről összefoglalva itt olvashat a tisztelt publikum), a többi fejlesztővel és szervezőkkel, kiadókkal történő eszmecsere pedig így utólag az idei rendezvényt is kihagyhatatlanná tette.

 

Elsőre úgy tűnt, kissé döcögősebben indul a történet mint tavaly - pedig minden jegy elkelt... talán a kicsit eldugottabb terem nem vonzza az érdeklődőket? - villantak át az aggodalmas gondolatok, - persze az ember mindig csak arra emlékszik tavalyról, hogy milyen rengeteg játék volt, a holtidő, a játékosokra várakozás ilyenkor kiesik. Aztán egyszer csak beindult a tesztelés és mindkét nap csak azt vettem észre, hogy száraz torok, korgó gyomor ide vagy oda, megéri eljönni, hogy a pozitív visszajelzések és kritikák megerősítsenek: jó irányban haladtak a fejlesztések, érdemes volt beleölni azt a rengeteg időt - amiért hálás is vagyok minden kedves tesztelőnek, aki az elmúlt egy évben hozzájárult a játékok csiszolásához!

Fotó: Tuska Miklós - Gémklub. További fotók: 1. nap, 2.nap.

 

A bibi, hogy a két játék közül idén is elsősorban a kézbe vehető versenykormányos 0,001-forduló (Steer to Glory) prototípus vonzotta a többséget, a Karbonlovagok felől jobbára csak érdeklődtek, de talán egy kicsit az is volt a célom, hogy a tavalyi 0,001-forduló tesztek után idén összehasonlítható adatokat generálhassak a statisztikámhoz. A továbbiakban erről lesz szó, grafikon grafikon hátán, némi megjegyzéssel tűzdelve,

[bal oldal: 2019-es adatok, jobb oldal: 2018-as adatok]:


Idén a tesztelők korosztályonkénti eloszlása nem mutatott olyan széles spektrumot, mint egy évvel ezelőtt, jórészt ismételten apukák és fiaik ültek az asztalhoz, néhol anyai érdeklődéssel kiegészülve teljes családként, vagy bátrabb fiúk özönlöttek oda csapatostul.

Ajánlott életkor: Maradt az átlag a 10-11 éves kor, jellemzően a fiatalabbak ajánlják bátrabban kortársaiknak, az idősebbek bizonyára már nem emlékeznek, milyen jó volt a felfogásuk már fiatalabb korukban is... :D

Nehézség 10-es skálán: Sikerült könnyebbé tenni a demo verziót minden korosztály számára, gyakorlatilag hasonló értékű benyomást keltve.

Összbenyomás (1-4): Sikerült szinten tartani az élményt és a játék élvezeti faktorát.

Izgalom (1-4): Izgalmas maradt a játék a demo javára csorbított elem-funkciópaletta ellenére.

Játékidő optimális? (1-4): Pörgős maradt a játék, így az időt továbbra sem "volt ideje" figyelni a tesztelőknek, de a betanulási szakasz hozzáadása nem rontott a megítélésen, viszont lehetővé tette, hogy setup után asztalhoz ülve máris kezdődjék a verseny.

Setup/szabálytanulás időigény (1-4): Bár a játékosokat kész setup várta, a rendelkezésre álló elemekből meg tudták ítélni a szükséges előkészületi időt. Az alapjáték idei verziója optimálisabbnak mutatkozott e szempontból is.

Újrajátszhatóság (1-4): Az első játék benyomásai alapján demo verzió ellenére is látták a játékban rejlő lehetőségeket a "tesztpilóták", akadt, aki rögtön újra is játszott vele.

Grafikai minőség és érthetőség (1-4): A grafikai módosítások is elnyerték a tesztelők tetszését, amellett hogy az érthetőség oltárán is sikerrel áldoztak.

Szabályok érthetősége (1-4): A szabályok továbbra is jól érthetők a tesztelők szerint és a rövid idő ellenére sikerült azokban a logikát megtalálni, valamint hatékonyan, önállóan alkalmazni őket.

8 fős játéknak optimális? (1-4): Bár 8 fős tesztre sajnos idén sem került sor, összességében a tesztelők továbbra is el tudják képzelni a játékot egy 8 fős társaság szórakozásaként.


Nagyon hálás vagyok a szervezőknek, a tesztelőknek, BC-nak a lehetőségért, a ráfordított időért és támogatásért, ezúton is köszönet.

A jövőbeli tervek körvonalazódnak, azért lesz még rengeteg munka.

Cél továbbra is a versenytársasjátékok népszerűsítése, ennek érdekében a nagyobb médiafigyelem. Kis lépésekkel, de azért haladunk: A fotókon kívül nyúlfarknyi játékmenet 'sneak peak' az alábbi linken érhető el: https://youtu.be/sRVny3n-5Y4?t=652


Asztalbetyar the Bold of the Board





39 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page