top of page
  • Writer's pictureasztalbetyar

Hogyan indítsunk verseny-társasjáték sorozatot?

Avagy ha e-sportoló létezik, versenytársasjáték-olimpikon miért ne lehetne?



Savaria Grand Prix Verseny-társasjáték vetélkedősorozat

Imádsz társasjátékozni? Lázba hoz a versengés? Gyere el és ismerkedj meg a versenyzős társasjátékokkal, pillants be a tervezésükbe és szállj versenybe a Savaria Grand Prix sorozat értékes nyereményeiért!


Valahogy így terveztem beharangozni magát a sorozatot, de hogy az ötlet honnan jön és egyáltalán mi a cél? Lássuk:

Motivációs összegzés - kivonat

Manapság, amikor egymást érik a különböző e-Sport versenysorozatok a verseny-videojátékok szerelmeseinek, a társasjátékok hasonlóan eltökélt megszállottainak csupán a társasjáték-olimpiák és elvétve megrendezett versenyek nyújtanak némi vigaszt. A Savaria Grand Prix Verseny-társasjáték vetélkedősorozat ötlete ennek az űrnek a kitöltésére született.

A sorozat lépésről-lépésre ismerteti meg a résztvevőkkel a verseny-társasjátékok mechanizmusait, lehetőséget biztosítva azok mélyebb elsajátítására és alkalmazására.

Savaria, azaz Szombathely, a maga virágzó egyetemi életével és vibráló iparával ma talán a nyugati régió legmegfelelőbb városa egy leírt sorozat elindítására, az érdeklődők alapján hasonló rendezvények népszerűségének felmérésére, hogy a közeljövőben akár országos népszerűségű események és sorozatok is megrendezésre kerülhessenek.


Az ötlet

Manapság teret hódítanak azok a társasjátékok, melyekben a fantáziánknak határt nem szabva bármilyen kalandban részt vehetünk, bármilyen stratégiai kihívás elébe állhatunk és bármilyen fejtörővel szemben találhatjuk magunkat. A társasjátékok számos fajtája közül a sport és verseny-társasjátékok azonban mindig is egyfajta sajátos kategóriát képeztek. Pedig Detre Pál meghatározása szerint: „a játék olyan tevékenység, melynek közvetlen célja a versenyben a győzelem elérése, illetve valóságos vagy elképzelt cselekmények minél tökéletesebb ábrázolása, megelevenítése.” (Játék, 1975, Tankönyvkiadó, Budapest) Továbbá, ha jobban belegondolunk, a verseny maga nem igazán választható el a társasjátékoktól: még egy kooperatív játék esetén is versengünk egy adott cél eléréséért.

Fenti sorok szellemében született az ötlet, hogy az egyre népesebb társasjátékos réteggel is ideje behatóbban megismertetni a kimondottan verseny-társasjátékokat, nemcsak tematikájuk, de mechanizmusbeli sokszínűségük okán is.


A város

Szombathely ma hazánk nyugat-dunántúli autóipari régiójának egyik leggyorsabban fejlődő városa, melyet még a rómaiak alapítottak Savaria néven. A város a kikapcsolódási lehetőségek széles palettáját kínálja, az elmúlt években azonban az országszerte egyre népszerűbb társasjátékozás hódította magához a legjelentősebb tömegeket korra való tekintet nélkül társasjátéktípusok tucatjait kínálva az érdeklődőknek.


A sorozat

A Savaria Grand Prix sorozat egy olyan nyolc alkalmas társasjátékos tanuló- és vetélkedősorozat, melynek során a jelentkezők megismerkedhetnek a múlt, a jelen és bízom benne, hogy a jövő népszerű versenytársasjátékaival. Megtanulhatják az azokban alkalmazott mechanizmusokat, mint a dobok-lépek, a handmanagement, az akciópont-költéses szimuláció, - azaz a könnyedebbtől halad a sorozat a stratégiai mélységgel is bíró játékok felé – majd szervezett versenyekben összemérhetik megszerzett tudásukat. A résztvevők választhatják továbbá a számukra kedves tematikák feldolgozásainak megismerését, valamint versenyalkalmanként értékes nyereményekért vethetik latba megszerzett verseny-társasjátékos tudásukat vagy harcolhatnak a bajnokság fődíjáért.


A játékok



Forma 1 Grand Prix Társasjáték, Játékosok száma: 1-3 (bővíthető)

A sorozat első darabja a 80-as években kiadott magyar nyelvű nagy táblás társasjáték, témáját tekintve az akkoriban hazánkban robbanásszerű népszerűség-növekedésre szert tevő Forma 1-gyel foglalkozik. A mezőkre osztott pálya egy versenypályához hasonlóan a kanyarokban kínál lehetőségeket az ellenfelek „blokkolására”. A csapatbajnokság játékmódban minden játékos két autót mozgat, a két dobókocka-dobás eredményét, mint lépéspontot, tetszőlegesen rendelheti az autókhoz.

Mechanizmus: dobókocka


Lévén a helyszín Savaria és az évente, augusztus utolsó teljes hétvégéjén megrendezésre kerülő karnevál is közeleg a városban, nem hiányozhat egy jó kis ókori fogathajtás Matt Leacock-tól. Továbbra is dobókockával haladunk egy „lóverseny-pályán”, azonban a lépések közben lehetőségünk van dárdával hajigálni ellenfeleinket, vagy megpróbálni az istenek kegyeibe férkőzni. A játék már összetettebb, de még továbbra is kell néha egy jó dobás…

Mechanizmus: dobókocka


Formula autós aszfalton tovább döngetve érkezünk el az 1976-os Formule 1-hez, mely egyedülálló módon a kisautók mellé nem dobókockát, hanem egy kormányt ad a játékosok kezébe, amin minden fordulóra magunk választunk sebességet. A kanyarok ívein előírt iram túllépésekor kerül csupán elő a dobókocka, hogy eldöntse, megbánjuk-e, hogy kockáztatva a határokat feszegetve autózunk, azaz kicsúszunk, gumikopást szenvedünk, vagy megússzuk az esetet. A gumi mellett a féktárcsák képezik az erőforrás-menedzsment nyomait tartalmazó játékban az óvni érdemes elemeket. Taktikai elemet a taktikai kártyák jelképeznek, több izgalomról pedig a kötelező szerviz során felhúzandó PIT-kártyák gondoskodnak.

Mechanizmus: Területmozgás (, Akciópont-költés)


A Formule 1-hez képest a Speed Circuit már komoly lehetőségeket biztosít az erőforrás-menedzsmentben, melynek részét az autó elemei és sebesség-jellemzői képezik. Az előző játékhoz képest az előírt sebességek és a szerencsénkről döntő dobókocka még mindig jelen van, ahogy a mezőkre osztott pályán haladva a szabályok határait feszegetve próbálunk előre jutni a többiekkel egy időben, titkosan az adott fordulóra választott sebességünk adta mozgáspontjainkkal.

Mechanizmus: Akciópont-költés, Egyidejű akcióválasztás


2016-ban jelent meg és rögtön tarolt a mára már sokak nagy kedvencévé vált Flamme Rouge, melynek nyergébe pattanva tekerünk a sorozat utolsó előtti kereskedelmi forgalomban kapható játékához. Minden játékos két figurát irányít: egy „Rouleurt”, aki egy középerős teljesítményű kitartó versenyző, valamint egy „Sprinteurt”, aki villámgyors kitörésekre képes. Se dobókocka, se spinner, mindkét kerékpároshoz tartozik egy külön pakli, amiben a figura egyedi mozgási lehetőségei találhatóak - ezeket minél jobban felhasználva kell biztosítani, hogy a versenyzőnk érje el először a célvonalat a rengeteg variációs lehetőséget magában foglaló moduláris elemekből felépített pályán. Érdekes és sok lehetőséget biztosító elem a szélárnyék, mely igyekszik együtt tartani a mezőnyt.

Mechanizmus: Handmanagement, Szimuláció, Egyidejű akcióválasztás


A GMT Games játéka zárja a(z egykor vagy jelenleg is) kereskedelmi forgalomban kapható társasok sorát. A Grand Prix mezőkre osztott pályáin mindig 11 istálló 22 autója áll rajthoz játékos-számtól függetlenül, azaz mindig vannak ún. robotautók/csapatok is, melyek a saját autóinkhoz hasonlóan a kezünkbe kapott pakli felhasználásával mozognak körbe, azonban a kártyákon lévő akciók nem csak egy autóra hatnak, hanem akár az egész mezőnyre is. A váratlan fordulatokról és további izgalmakról az eseménykártyák (által hajigált meghibásodás-tokenek) gondoskodnak nehéz feladat elé állítva a versenyzőket az autóik épségben tartására tett kísérletben.

Mechanizmus: Handmanagement,


Karbonlovagok – prototípus, játékosok száma: 2-6

(https://rolbicz.wixsite.com/asztalbetyar/jatekok)

A Karbonlovagoknak a Savaria Grand Prix keretein belüli bemutatásra tervezett játékmódjában egy versenyautót fejlesztünk az öt-versenyes szezonban egyre embert és autót próbálóbb pályákon összecsapva a többi játékossal, pilótáink képességeit is használva figyelve az erőforrásainkra és a választott stratégiánk adta lehetőségeinkre, melyeket a sebességkártyák testesítenek meg.

Mechanizmus: Handmanagement, Akciópont-költés, Egyidejű akcióválasztás


0,001-forduló - prototípus, Játékosok száma: 1-10

(https://rolbicz.wixsite.com/asztalbetyar/jatekok)

Az 0,001-forduló társasjátékban a versenyzők valóban úgy érezhetik magukat, mintha egy versenyautó volánja mögé ültek volna be. A kezükbe vehető, forgatható tárcsás versenykormányt formázó konzol ugyanis az adott játékfordulóra vonatkozó mozgáspontjaik mellett az erőforrásaik állapotát is folyamatosan jelzi, amíg a mezőkre osztott pályán haladnak hol autóik, hol pilótáik képességét használva a minél gyorsabb előrejutás érdekében, miközben játszva ismerkedhetnek meg a motorsportok alapvető fogalmaival és fiziaki hátterével.

Mechanizmus: Handmanagement, Akciópont-költés, Egyidejű akcióválasztás


Díjak

A versenysorozathoz szükség van egy megfelelő helyszínre, legjobb egy társasjáték és/vagy e-sport bár, amiből Szombathelyen nincs hiány. Hasonló rendezvényekkor pedig az erre szakosodott vendéglátó egységek pezsgőt és esetleg érmeket is felajánlanak. Ezek mellé célul kell kitűzni egy nevesebb kiadó meggyőzését a sorozat kellő reklámértékéről, hogy így biztosíthassunk 10-15%-os kupont a boltjában/webshopjában a győztesnek vagy dobogósoknak az alkalmankénti nyereményekhez ráadásként. A végső győztes pedig - és ez ad is a sorozatnak egy befejező időpontot - a 2019-es Társasjátékok Ünnepén való részvételt biztosító családi belépővel lenne gazdagabb például a kiadó jóvoltából a bajnoki dobogósoknak járó érmek mellett.

Az egyes alkalmakra bárki jelentkezhetne, nem lenne kötelező az összesen részt venni, a bajnokság fődíja azonban természetesen érdemessé tenné.


Rivaldafény, előadások – igazi versenyzőknek járó bánásmód

Ha a pezsgő nem lenne elég… A játéktanítás, mint versenyzői eligazítások zajlanak, ahol nemcsak a szabályokról, hanem egy-két taktikai trükkről is tippet kapnak a jelentkezők. Társasjáték-tervezésben szerzett tapasztalataimról is szívesen tartok emellett előadást az érdeklődőknek.

Jómagam ezen felül nem csak a szervezésben, reklámozásban, játéktanításban és lebonyolításban veszem ki a részem, hanem a kommentálásban is. Igen, a cél ugyanis, videofelvételt készíteni az egyes alkalmakról és összefoglalókban számot adni a történtekről, akárcsak egy sporteseményről készült riportban. Ezzel a sorozat már önmagát tudja reklámozni és a kiadó támogatása nemcsak a színvonalat és a népszerűséget, de a sorozat komolyságát is növeli.


A terv tehát készen áll, ideje a szervezés, majd a megvalósítás fázisba lépni!

113 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page